И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима. На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа. Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори. Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештачки узгајати, а једино његово станиште је дивљина. Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам. Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе. У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 22. октобар 2010.

Тигар. Белатукадруз

ТИГАР

Мачак Гаврило (Гаша)
ЛЕГЕНДА О БУДИ

Једне кинеске нове године, око пет векова пре наше ере, господар Буда позвао је себи све животиње, обећавши им награду по мери своје свемоћне и чудесне великодушности. Пошто им је душа била замрачена тренутним бригама — не каже ли  се на Истоку  да је животињи својствено да једе, спава, плаши се и пари се? — готово све животиње оглуше се о позив божанског Мудраца. Дођоше само представници дванаест врста; по реду доласка, то бејаху: пацов, биво, тигар, мачка, змај, змија, коњ, коза, мајмун, петао, пас и дивљи вепар. (У неким предањима уместо мачке јавља се зец, а уместо дивљег вепра свиња.)
Да би их наградио, Буда понуди свакој животињи по једну годину која ће јој бити посвећена: носиће њено име, биће обележена њеним симболом и специфичним психичким тежњама, обележавајући с колена на колено, карактер и понашање људи рођених те године.
Тако је успостављен циклус од дванаест година који прати редослед и ритам фантастичног Будиног зверињака...


МАЛИ ПОДСЕТНИК ЗА ТИГРОВЕ

врлине: лојалан, храбар, ентузијаста, великодушан.
мане: неопрезан, тврд, личан, импулсиван, неумерен.
у послу: бриљантан, под условом да је сам себи шеф и послодавац. Како кажу класици: »Господар сам себи као у свемиру . . .«

Најбољи је као: национални херој. Може и краљ или  председник републике, ако нема ништа боље .. .Најгори је као: просјак:Према новцу: широке је руке и вољан да ризикује. Али, има срећу . ..
Срећа:   да  се   роди   ноћу.   Лов  ће   му   бити   успешнији,   а   противници   успавани.
Не може без: изненађења. Обожава: да крене у пустоловину у којој не зна шта  га  очекује,  да  изазива  судбину и игра се са срећом . . .
Мрзи: лицемерје, оговарање и када га критикују.
У доколици: да посећује пешке или на коњу — никако аутом — земље које су још поштеђене масовног туризма. За њега је Тибет био занимљив  до   1900.  године.  И   сафари,  разуме  се . . .
Омиљена места: џунгла. Неопходна шикара високих финансија. Шума која убија, како како каже песник.
Боје: наранџасто или златносмеђе.
Биљка: бамбус.
Цвет: сунцокрет.
Занимања за Тигра: једноставно — све што у себи садржи појам шефа или вође. Од шефа смене до шефа државе, чак и шеф сале. Он обожава да каже: »мој помоћник«, »мој асистент«, »мој ађутант«, »мој возач«, »моја секретарица« итд. Тако се осећа сигурнијим. Уосталом, Тигар је сјајан шеф, племенит и великодушан . ..

СЛАВНИ ТИГРОВИ

Краљица Астрид, Бетовен, Тристан, Бернар, Емили Бронте, Белатукадруз, генерал Камброн, Андре Ситроен, Кловис, краљица Кристина Шведска, Даву, Де Гол, Св. Доминик, Исидора Данкан, Ајзенхауер, Елизабета II, Камиј Фламарион, Флорио, Франсоа И, Клод Франсоа, Луј де Фин, Гоја, Гурдјијев, Хегел, Ередија, Хо Ши Мин, Хелдерлин, Кандински, Кропоткин, генерал Леклер, Џери Луис, Линдберг, Луј XИВ, Лиотеј, Мухамед, Маларме, Ман Реј, Карл Маркс, Масна, Масне, Мазарен, Миу-Миу, Мистрал, Молотов, Мерлин Монро, Лола Монтес, Нелзон, Макс Офилс, Паганини, Перголезе, Писаро, Марко Поло, Рабле, Рами, анархиста Равашол, Равајак, Пол Рено, Рембо, Робеспјер, Ромен Ролан, Мадам де Севиње, Ањес Сорел, Никола де Стал, Штајнбек, Марија Стјуарт, Сун Јат Сен, Тургењев, Х. Џ. Велс, Оскар Вајлд.

Нема коментара:

Постави коментар