недеља, 3. септембар 2017.

Видик: Случај Црњански - живот комедијант



Када је Милош Црњански као своју прву књигу објавио драму Маска, као да је одредио смернице свог живота и дела, тада још увек у повоју. Иако ни у његовом животу ни у делу нема превише тајни, и једно и друго се развијало у дуализму скривеног и појавног попут лица и маске.
Метафизички аспект његовог дела неодвојив је од његове склоности ка удвајању и поетике амбиваленције. Суматраизам као спој супротности, присутност лирског и епског у делу, спој прошлости и садашњости, релативизација добра и зла, однос појединца према колективу и индивидуе према историји, питања космизма и ониричког спрам реализма, његови политички ставови на размеђи левице и деснице, живот пун преокрета, од дипломатије до сиромаштва, од апатрида до патриоте - све су то теме о којима ће бити речи у вечерашњем Видику.
Гости су Мирјана Поповић Радовић, стручни сарадник на бројним пројектима везаним за дело Милоша Црњанског, Предраг Петровић, доцент Филолошког факултета у Београду, и Вуле Журић, писац.
Уредници: Јасмина Врбавац и Марија Ненезић
Редитељ: Милица Солдатовић Микић


Нема коментара:

Постави коментар

Најшири ПРЕГЛЕД најактуелнијих чланака "Сазвежђа З" (1)

ЗАВЕТИНЕ Press

Zlatni Rasudenac

Zlatni Rasudenac
List za antibirokrattsku književnu kritiku i književnost

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
ПОСКОК

Различите диоптрије

  • Успавана душа Хомоља - МАНАСТИР Заова, надомак Малог Црнића у Браничеву, готово је заборављена историјска врлет, запостављена чак и на туристичкој мапи Србије. У … Наставите са ...
    Пре 9 година

RENESANSA

RENESANSA
Српска ренесанса

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарно доступан, дућан књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

КЊИЖАРЕ "ЗАВЕТИНА". Раде нонстоп. Најагилнија: Књижара "БОБОК"

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"