И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима. На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа. Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори. Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештачки узгајати, а једино његово станиште је дивљина. Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам. Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе. У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

понедељак, 08. јун 2015.

Веровали или не: СРБИСТАН!ЈОК, БРЕ!

На улазу из Македоније у Србију на српској царини пише Сербистан !!!... 
   = извор: Свет

_______

СРБИСТАН
Назив за Србију који нам долази из турског, где ову земљу заиста зову Сирбистан (са „и“), али би изворно потицао од индо-иранског, где „стан“, значи „земља“, „стајалиште“, „упориште“ одакле ми имамо глагол „стати“, а Енглези „стате“, Франци „етат“ итд. Ето, Срби још ту „стали“, а ови други се „одржавили“, да се тако духовито изразим, све се смешкајући у себи, задовољан својом способношћу повлачења паралела...
Али нећу да се тако духовито изразим, јер ћу тако личити на све оне арафат-дукатлије и младобудне активисте политичких партија који користе овај израз за Србију зато што мисле да су скапирали ствар. Зато што су прочитали пар књига и што као гледају вести, а онда наставе да гледају и шта иде после вести. Зато што им је причала кева како ју је шетала шалтеруша када је ишла да им пријави испит. Зато што масе у бусу смрде а они знају шта је дезодоранс. Зато што имају интернет као прозор у свет, а немају конкретна умећа као врата у тај исти свет.
Јер „Србистан“ је као фора, хахаха, капираш, то нам говори како је Србија исто ко Исток, Централна Азија јеботе, што аутоматски значи распад и пропаст, деспотију и прћију. Да се разумемо, а) Србија јесте курац од државе из многих разлога о којима сада не вреди расправљати, биће ово ионако подужа дефка и б) ако се родиш у неком „стану“, у 90% случајева уместо цуцле одмах добијеш главић у уста, који само расте како и ти растеш. Али, поента је у томе да када кажеш „Србистан“, кажеш да је овде исто као тамо, а тиме само показујеш колико појма немаш о томе како је стварно тим људима и који је јебени згодитак на планетарној лутрији бити људска јединка беле пути у држави са континенталном климом и каквим-таквим здравственим осигурањем. Зато ме зајеби с том "фором", јер ако још једном то негде чујем/прочитам, има даодлемим начисто!
       = извор: Вукајлија

______

Живимо ли у Србистану или Србији?
Велики број наших суграђана може да се "похвали" да је живео у четири државе, СФРЈ, Савезној републици Југославији, Србији и Црној Гори и Србији. Ипак, једна седамнаестогодишњакиња својом личном картом може да докаже да тренутно живи у - Србистану. 

Тако смо понекад у шали, али и моментима огорчености називали нашу земљу, али Србија званично никада није била Србистан. Барем је тако било до данас, када је Ксенија Сисојевић у Полицијској управи Вождовац преузела личну карту своје 17-годишње ћерке. На њој су неки од кључних података, укључујући и назив државе, били на турском језику. 

"Уместо да симболично прославимо били смо затечени, све је било на турском..." 

Прва становница Србистана се, према речима мајке, осећа више него збуњено. 

"Ово је сулудо." 

Ово би у сваком случају могао бити врло непријатан пропуст државних органа, ако није у питању обичан лапсус или грешка у софтверу.Припадници МУП-а још увек обрађују податке које смо им проследили, покушавајући да установе порекло овогпроблема. Право на одабир страног језика у личним документима имају припадници националних мањина али Сисојевићи кажу да не припадају ниједној, и надају се да ће грешка брзо бити отклоњења.
    = извор: Б92

______________


__________________

Србистан је земља чуда. Зашто?
Пробаћемо да дочарамо у причи о ПРИМАТИМА и EXPERTIMA!
П.С.
На инсистирање Друштва за заштиту жвотиња извињавам се БАБУНИМА! A уколико неки EXPERT у причи препозна себе нећемо му се извињавати. Учинили смо то намерно.

   = извор: Стево Куриџа18. 02. 2015 године

    ______________   наставља се!!

Нема коментара:

Постави коментар