СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ДЕВЕТОРИЦА ухапшених у акцији "Ћелија" полиције Македоније, под сумњом да су у формацијама џихадиста Исламске државе учествовали на ратиштима у Сирији и Ираку и регрутовали нове борце, остају у притвору месец дана. Но, деловање већег, недоступног остатка, отвара питања безбедносних опасности у региону, упозоравају стручњаци за антитероризам.
- Не можемо рећи да у земљи постоје центри за обуку радикалних групација, али постоје средине где се то пропагира - кажу извори у МУП.
Опасности деловања радикалних исламиста су поред Скопља, у насељима Чаир, Гази баба, Сарај, затим у околним селима Бојане, Крушопек, као и групи у Куманову. Регрутовање потенцијалних исламистичких бораца, како се тврди, спроводи се под плаштом верског деловања у неколико џамија, превасходно у Скопљу, које су већ неколико година изван контроле Исламске верске заједнице (ИВЗ), као и преко социјалних мрежа.
Поглавар ИВЗ Сулејман Реџепи је потврдио да су изван контроле хоџе у џамијама Јаја Паша и Тутунсуз. Чињеница да се међу ухапшенима налази и имам Тутунсуз џамије у Скопљу Реџеп Мемиши, под сумњом да је водио ћелију за регрутовање џихадиста из Македоније, отворила је додатне појединости о опасностима деловања радикалних иласмиста.
Неки од бивших македонских обавештајаца јавно су упозоравали на опасности деловања идеолога радикалног ислама, у неколико "одметнутих" џамија и њиховим пратећим објектима. Корен је, како је речено, створен ратне 2001. године. Тада су у редовима терористичких групација такозване ОНА, јужног крила терористичке ОВК, тадашњег вође Аљија Ахметија, а садашњег лидера владајуће албанске ДУИ, били и муџахедини.
Реџеп Мемиши
Они су, у кључном обрачуну са снагама владе у Скопљу "извучени из скопског насеља Арачиново под заштитом и логистиком Американаца, конкретно НАТО, и пребачени на безбеднији север, уочи окончања ратног скоба". Сада се потврђује да је Мемиши са својом групом ширио управо "истински ислам", не признајући традиционални ислам и ИВЗ.
Наведено је и да је радио и на "уништењу саудијске краљевске династије" јер је 2007. био протеран из Саудијске Арабије, за време исламских студија, "које није завршио".
БИВШИ ПРАВОСЛАВАЦ
Међу деветорицом ухапшених је и лекар Стефан Стефановски (31) из Скопља, који је лане као "свети ратник" џихада, под именом Суфијан, био на неколико бојишта у Сирији. Он је прешао у ислам, а одлазак на ратишта у Сирију нису била мотивисана финансијском зарадом, јер је био ситуиран.