Са насловне стране


..
..

Дуги рат Запада против Србије и парадокс историје Југославије

......Из „Обмањујући обмањиваче“ од Семјуела Ј. Хемрика
Генерал Ајзенхауер је био тај који је инсистирао да Дража Михаиловић прими америчку Легију части, своје највише страно војно признање.
У Генију за Обмане, Ранкин нуди живахну и свеобухватну историју о томе како је Британија блефирала, преварила и шпијунирала свој пут до победе у два светска рата. Како он показује, доследан програм стратешке преваре испливао је у Првом светском рату, ослањајући се на стубове камуфлаже, пропаганде, тајним обавештајним подацима и специјалним снагама. Сви облици преваре се нашли страственог покровитеља у Винстону Черчилу, који је занешен ентизијазмом обмањивања непријатеља у Другом светском рату. Из „Геније за обману: Како је лукавство помогло Британцима да освоје два светска рата“, Николаса Ранкина[Председник] Рузвелт га је питао [југословенског амбасадора у САД, Фотића] 20. децембра 1941. године “Како после таквих стравичних злочина можемо очекивати да (Срби) живе у истој држави са Хрватима”. И у ранијој прилици [Рузвелт] је рекао, “требало би Срби да одлуче какву заједницу са Хрватима намеравају да задрже после рата”.
Хамилтон Фиш Армстронг ми је рекао [Амбасадору Фотићу], “Никада нисмо разумели његов [Черчилов] занос према Титу и његово убеђење да би могао да удаљи Тита од Руса”. Из „Распад Југославије“, Илије Јукића Као што је амерички пуковник Роберт Мекдауел истакао, Стаљин је покушао неколико пута од 1942. до почетка 1944. да Британци пошаљу совјетску мисију Михаиловићу и помогну да се спречи рат између четника и партизана. Молотов је рекао Идену (британском министру спољних послова), у новембру 1943. године на крају конференције у Техерану “Радије бих послао нашу мисију Михаиловићу него Титу да сазнају више информација о догађајима тамо”.
Генерал Корнев, који је упућен за шефа совјетске мисије Титу, у јануару 1944. питао је Била Дикина, који је послат у мају 1943. године, као прва британска мисија Титу, зашто су Британци помагали Титу када Совјети нису имали поверења у војне вредности партизана и сматрали су Михаиловићев покрет отпора као једину групу од неког значаја … у то време, Дикин је рекао: “Мислио сам да Корнев мора да верује да смо помагали Титу због неког тајног политичког мотива”. Из говора Николе Р. Пашића, 15. мај 1993. “Према Едварду Кардељу, премијеру Југославије за време Тита, Стаљин је вршио притисак на партизане” да постигну договор са четницима по сваку цену и оснују заједничку војску под командом Михаиловића.”..... Дуги рат Запада против Србије и парадокс историје Југославије 
ЛеЗ 0007489
..

Нема коментара:

Постави коментар

Најшири ПРЕГЛЕД најактуелнијих чланака "Сазвежђа З" (1)

ЗАВЕТИНЕ Press

Zlatni Rasudenac

Zlatni Rasudenac
List za antibirokrattsku književnu kritiku i književnost

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
ПОСКОК

Различите диоптрије

  • Успавана душа Хомоља - МАНАСТИР Заова, надомак Малог Црнића у Браничеву, готово је заборављена историјска врлет, запостављена чак и на туристичкој мапи Србије. У … Наставите са ...
    Пре 8 година

RENESANSA

RENESANSA
Српска ренесанса

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарно доступан, дућан књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

КЊИЖАРЕ "ЗАВЕТИНА". Раде нонстоп. Најагилнија: Књижара "БОБОК"

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"