петак, 2. октобар 2015.

О варварима и људима, и коментари

О варварима и људима

„Они су варвари”, огорчен је Мамоун Абдулкарим, човек кога је сиријска влада задужила да спасава драгоцену културну баштину од Исламске државе. Међу вредним старинама су и многе хришћанске светиње, цркве и манастири из првих векова нове ере, које су сачуване само у Сирији. Знам то јер сам била у Малули, једином месту на свету у коме се још говори арамејским, језиком Исуса Христа. И док борбе у Сирији трају, страхујем да и ово село не задеси судбина Палмире, античког града у пустињи кога су исламски екстремисти разорили упркос вапајима Дамаска да Запад спречи тај вандализам. Претходно су одрубили главу 82-годишњем архитекти који није хтео да ода где је сакрио највеће драгоцености.
„Они су варвари”, одјекивало је летос и Европом, али су те грубе речи пречесто биле упућене сиријским избеглицама које су куцале на врата европских метропола. Мађарски премијер страхује за „европски начин живота”, али није једини који на нашем континенту о овим људима размишља као о припадницима дивљег племена. Један мој познаник се ту скоро чуди што сиријске избеглице у Београду шетају најновије моделе „ајфона”.
Можда бих била као он да нисам имала срећу да на време упознам ову земљу, њене људе и културу. На базарима Дамаска и Алепа открила сам да сви говоре енглески, да памте Титову Југославију
али и да прате шта се дешава са Србијом. У неким арапским земљама западна жена са нелагодом иде на улицу сама, али у Сирији сам се осећала исто тако сигурно као у било ком европском центру.
Признајем да ме изненадила и верска толеранција Сиријаца. Једино сам у Дамаску видела џамију и православну цркву наслоњене једну на другу. Хришћани слободно исповедају своју веру, а и сами Сиријци знају често да се поклоне некој од бројних хришћанских светиња. Тамо је то некад било тако нормално. Поносно су ми показивали Умајад џамију у центру Дамаска, у којој се чува глава Светог Јована Крститеља. Од некадашњих 22 милиона житеља ове државе, десетак одсто припадало је некој од хришћанских религија.
Сиријске жене су вероватно међу најеманципованијим у арапском свету, многе су биле на високим положајима у државним установама. Јако велики број Сиријаца школовао се у Београду и своје симпатије према нашој земљи ширио међу сународницима. Многи од њих остали су и у Србији.
Сиријска власт се од других земаља овог региона вероватно разликовала и по много мање израженом зазирању од западне цивилизације па су били домаћини многих међународних манифестација.
Док читам како се Медитеран претвара у гробницу, а неке суседне владе против сиријских избеглица развлаче танку жицу, не могу а да се не упитам коме би пре пристајао епитет варвара – „ортодоксним европејцима” или Сиријцима примораним да беже из своје ратом захваћене земље. 
Јелена Церовина објављено: 02.10.2015. у Политици
bozidar skoric | 01/10/2015 23:16
Lepo ste napisali Gospodjo Cerovina.Melem za dusu, u ovoj zemlji netolerancije,vulgarnih zena mislim na ono sto nam se nudi da ih nazovem medijima, zadriglih muskaraca prostaka,plitkog razmisljanja, u odnosu na zemlje,sa istorijom,naukom,kulturom,kada je ovaj Balkan bio jos u povoju civilizacije,sto je i ostao. Mozda grubo zvuci ali je ...
Опасни Миш | 02/10/2015 03:37
Хвала вам много на овом тексту. Сиријци су, ако не културнији, онда бар исто толико културни као и било која европска земља. Има доста популаран видео сиријског дечака, који нема више од 12 година, а говори течним енглеским језиком, молећи западне земље да зауставе рат.

Нажалост, проблем је што се већина избеглица лажно представљају као Сиријци, а углавном су у питању људи из Ирака, Авганистана, Сомалије...Не кажем да не треба помоћи тим људима, напротив, јер се у тим земљама такође веома тешко живи, али разлика је у томе што је код њих такво стање много дуже него у Сирији, која је пре 4 године била нормално место. Тако да, у односу на Сиријце, ти људи су слабије образовани, склонији насиљу и теже ће се интегрисати у Европу.
van seljak | 02/10/2015 13:13
sv je to lepo napisano, ali nije za zaboraviti da svako misli o sebi - migranti kako da stignu do boljeg života, vlast da se umili nekome d bi što duže obstala, humanitarci da bi imali posao i platu - a samo ja mislim o meni.
Румија Бар | 02/10/2015 14:09
Нажалост, САДисти су одлучили да све просперитетене медитеранске земље уништи!Почели су са Либаном а сада завршавају са Либијом и Сиријом!Али све ће доћи на наплату, платиће то и САД и ЕУ!
Fizicar USA | 02/10/2015 14:54
Rumija Bar, voleo bih da budes moj gost u NYC za jedno mesec dana. Za tih mesec dana video bi sledece: 20 ak kandidata za Predsednika US se udvaraju nama godinu dana pred izbore. U mojoj (R) partiji trenutno imaju priblizno istu podrsku dva kandidata Tramp i Karson. Prvi je vredan oko 10 milijardi $, nece nikakve novcane priloge, niko mu ne diktira sta da kaze. sam je stvorio svo bogatstvo, prakticno od nule. Ako je to mogao, on kaze - to cu isto da uradim sa privredom US. Sto mu je na umu, to na drum. Karson je Crnac, neuro hirurg. Blag, tih. Totalna suprotnost. Ni njega niko ne dirigira. Sve institucije su NEZAVISNE. Niko nikome nije sef! Nema klasa kao u GB. Nema kulta Nemac u BRD. "Svi su nekad u US bili stranci", rece Papa u Kongresu. Raj za nauku. Masinu tesku 1 tona spustili na Mars. Nasli vodu. Da nije US ne bi danas znao da na Marsu tece voda.. U centru Ustava US je POJEDINAC-SLOBODA. Zasto da narod u Libiji, Siriji, S. Arabiji, mojoj SR i CG da nema pravo na takav zivot? Reci

Нема коментара:

Постави коментар

Најшири ПРЕГЛЕД најактуелнијих чланака "Сазвежђа З" (1)

ЗАВЕТИНЕ Press

Zlatni Rasudenac

Zlatni Rasudenac
List za antibirokrattsku književnu kritiku i književnost

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
ПОСКОК

Различите диоптрије

  • Успавана душа Хомоља - МАНАСТИР Заова, надомак Малог Црнића у Браничеву, готово је заборављена историјска врлет, запостављена чак и на туристичкој мапи Србије. У … Наставите са ...
    Пре 8 година

RENESANSA

RENESANSA
Српска ренесанса

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарно доступан, дућан књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

КЊИЖАРЕ "ЗАВЕТИНА". Раде нонстоп. Најагилнија: Књижара "БОБОК"

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"